Jakość życia osób przewlekłe chorych - indywidualne i społeczne następstwa choroby przewlekłej. Analiza zagadnienia w kontekście neurodegeneracyjnej choroby Parkinsona (cz. I) - Jamrógiewicz, Beata; Jamrógiewicz, Seweryn (Rzeszowskie Studia Socjologiczne, 2018)
Badania nad jakością życia zaczęto prowadzić w latach sześćdziesiątych XX w., niemniej od jakiegoś czasu obserwuje się zdecydowanie bardziej ożywiony dyskurs nad problemem jakości życia osób przewlekle chorych. Warto zauważyć jednak, że debaty i badania w zakresie oceny analizy jakości życia odbywają się zazwyczaj z udziałem nauk medycznych, choć ostatnio tematem tym spore zainteresowanie przejawia również psychologia. Jak wynika z aktualnych doniesień badawczych1, osoby przewlekle chore zgłaszają szereg problemów dotyczących ich ogólnej aktywności oraz pogorszenie jakości życia w relacji do zdrowia w różnych obszarach funkcjonowania społecznego. Oznacza to, że dyskusja naukowa i formułowanie stwierdzeń powinno wyjść poza aspekt medyczny, a obecne poglądy oparte w większości na wiedzy medycznej winny być rozszerzone i uzupełnione o analizę interpretacyjną wskazanego zjawiska w naukach społecznych. Mając to na uwadze, niniejszy artykuł podejmuje problematykę jakości życia osób chorych na Parkinsona z perspektywy socjologicznej, uwzględniając indywidualne i społeczne następstwa tej choroby.