Tworzenie zawodowego zastępczego środowiska rodzinnego - Kleczyńska, Mirella (Rzeszowskie Studia Socjologiczne, 2018)
W artykule przedstawiono podstawowe zagadnienia dotyczące zawodowego rodzicielstwa zastępczego. Przedstawiono charakterystykę zawodowych rodzin zastępczych, ich typy, cele i funkcje, warunki określające możliwość utworzenia zawodowej rodziny zastępczej oraz jej prawa i obowiązki. Uwzględnione zostały również rodzaje pomocy dla wychowanków rodzin zastępczych oraz wskazano różnice, jakie występują pomiędzy rodziną zastępczą a rodziną adopcyjną. Artykuł zawiera informacje, które mogą być wskazówką dla kandydatów na rodziców zawodowych, oraz informacje pomocne wychowankom zawodowych rodzin zastępczych.