Nowe substancje psychoaktywne: wyzwanie wielowymiarowe - Szczęch, Marcelina (Rzeszowskie Studia Socjologiczne, 2021)
Nowe substancje psychoaktywne stanowią ogromne zagrożenie dla polskiego społeczeństwa od ponad 10 lat. Do dziś ich skład nie jest w pełni znany, wiadomo natomiast, że są one niebezpieczne dla ludzkiego zdrowia i życia. Ich popularność nie maleje, a co za tym idzie, stale odnotowuje się przypadki zatruć i zgonów użytkowników tych substancji. Aby zapobiec niebezpieczeństwu idącemu za stosowaniem NSP, istotne okazuje się wprowadzanie nowych przepisów prawnych, a także oferowanie osobom używającym tych substancji wsparcia ze strony pomocy społecznej oraz specjalistów od terapii uzależnień. Najlepszym jednak rozwiązaniem staje się wprowadzanie działań profilaktycznych i edukacyjnych skierowanych szczególnie do młodszego pokolenia. Artykuł przybliża te zagadnienia, wskazując przykłady podejmowanych odziaływań względem m.in. użytkowników nowych substancji psychoaktywnych, a także ukazuje zadania, które stoją przed pracownikiem socjalnym podczas współpracy z uzależnionym klientem.