Wyzwania w pracy z osobami z niepełnosprawnością intelektualną w opiniach pracowników Środowiskowego Domu Samopomocy w Woli Raniżowskiej - Gil-Więcek, Paulina (Rzeszowskie Studia Socjologiczne, 2021)
Środowiskowe domy samopomocy są instytucjami wsparcia dla osób z różnym typem niepełnosprawności. Świadczą wielowymiarową pomoc, począwszy od opieki medycznej, przez wsparcie psychologiczne, terapeutyczne, kończąc na nauce prostych czynności niezbędnych w życiu codziennym. Celem badań było poznanie pracy ludzi opiekujących się na co dzień osobami z niepełnosprawnością. Istotny ich element stanowiło zwrócenie uwagi na subiektywne odczucia pracowników socjalnych względem obowiązków zawodowych, satysfakcję z pracy czy zagrożenie wypaleniem zawodowym. W pracy posłużono się jakościowymi metodami zbierania informacji, jako technikę gromadzenia danych wykorzystano indywidualny wywiad pogłębiony. Badania przeprowadzone zostały w ŚDS w Woli Raniżowskiej. W opinii samych opiekunów nie jest to pomoc łatwa, lecz, jak podkreślano, potrzebna, w której nietrudno zauważyć efekty działań. Jest to jedna z licznych mocnych stron pracy w instytucji, jednak praca ta niesie ze sobą ryzyko wypalenia zawodowego, co wskazywane jest jako jej negatywna strona.