Rola asystenta rodziny w procesie profesjonalnego wsparcia rodzin zagrożonych wykluczeniem społecznym - Rynkowska, Dorota; Haligowska, Aneta (Rzeszowskie Studia Socjologiczne, 2021)
Asystentura rodziny to kompleksowa metoda pracy z rodziną. Adresowana jest do rodzin bezradnych życiowo, dotkniętych problemem ubóstwa, bezrobocia, uzależnień i przemocy, które mają problemy z wypełnianiem funkcji opiekuńczo-wychowawczych. Celem asystentury jest przywrócenie zdolności do prawidłowego wypełniania funkcji rodzinnych, reintegracja społeczna rodziny oraz przeciwdziałanie jej wykluczeniu społecznemu. Z asystenturą ściśle związana jest rola asystenta rodziny, który jest osobą świadczącą pomoc w środowisku zamieszkania rodziny potrzebującej wsparcia. W artykule wyjaśniono rolę i zadania asystenta rodziny oraz opisano procedury kwalifikowania rodziny do wsparcia w postaci asystenta rodziny.