Nowe media a seksualność – wprowadzenie do tematyki. Seksualność jednostki i jej odniesienia w nowych mediach - Bieś, Krystian (Rzeszowskie Studia Socjologiczne, 2020)
Wraz z rozwojem technologicznym i postępem ludzkiego geniuszu człowiek zyskał nowe metody i techniki komunikowania się, a także możliwość dostępu do nieograniczonych baz danych, informacji. Rozwój technologii spowodował, że dostępność treści przekazywanych przez nowe media, rozumiane jako wszelkiego rodzaju technologie ukazujące się od połowy lat 80. XX wieku, pozwoliły człowiekowi na głębsze poszukiwanie informacji na interesujące go tematy, tym samym doprowadzając do polepszenia wiedzy i świadomości wśród pojedynczych jednostek. Skłania to do podjęcia ogólnej refleksji na temat nowe media a sposób postrzegania seksualności przez młodych ludzi, ponieważ to właśnie wpływ nowych mediów i rozwój technologiczny społeczeństwa w dużej mierze przyczynia się do zmian świadomości młodych ludzi. Jak pokazują badania NASK pt. nastolatki wobec Internetu 3.0 przeprowadzone w 2017 roku, prawie każdy młody człowiek korzysta z nowych technologii, a głównie z internetu, jedynie 0,7% badanych deklarowało, że nie korzysta z internetu1. Powszechność dostępu i korzystania z nowych technologii powoduje po części samoistne kreowanie wizji, obrazu świata, ponieważ dostępność różnego rodzaju filmów, baz danych, zdjęć czy samych portali zawierających informacę powoduje kreowanie skonkretyzowanych postaw u młodych ludzi, np. tolerancji, postawy wobec Kościoła, religii, wobec polityki, poglądów itp.2. Współczesne podejście młodych ludzi do tematu związanego z seksualnością jest o tyle ciekawe, że kreowana przez dzisiejszy zglobalizowany świat postawa wobec ludzkiej płciowości i seksualności stała się tematem dość powszechnym i szeroko rozumianym. Współczesny świat w znaczący sposób rozszerzył zamysł pojmowania świata, a treści i obrazy kreowane w mediach za sprawą nowych technologii sprawiają, że seksualność staje się tematem powszechnym, towarzyszącym człowiekowi już od najmłodszych lat, np. poprzez emisje reklam zawierających nagość i ukrytą nagość w czasie korzystania z telewizji przez dzieci.