Polityka społeczna państwa wobec internetowych zachowań dysfunkcjonalnych dzieci i młodzieży na terenie miasta Tarnowa - Jedynak, Marta; Jedynak, Bogumił (Rzeszowskie Studia Socjologiczne, 2019)
Zapewnienie bezpieczeństwa oraz ochrona dzieci i młodzieży to jedno z najważniejszych zadań, przed którym stają nie tylko rodzice i nauczyciele, ale również administracja rządowa, organizacje społeczne oraz służby publiczne. Działania związane ze zwiększeniem bezpieczeństwa dzieci i młodzieży wobec zagrożeń internetowych są podejmowane na gruncie lokalnym, krajowym, jak i międzynarodowym. Artykuł dotyczy zagadnień związanych z podejmowaniem działań przez podmioty polityki społecznej na terenie miasta Tarnowa wobec zagrożeń internetowych dzieci i młodzieży. Jest to proces, w który muszą być zaangażowani także przedstawiciele instytucji, służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo dzieci i młodzieży. W artykule zamieszczono także wywiady przeprowadzone z osobami podejmującymi działania o charakterze profilaktycznym wobec dzieci i młodzieży na terenie miasta Tarnowa.