Idea i pojęcie tolerancji w podstawowych regulacjach prawnych - Kułak, Karolina (Rzeszowskie Studia Socjologiczne, 2019)
Artykuł podnosi kwestię tolerancji jako idei czegoś, co jest stałe i niezmienne w społeczeństwach zachodnich. Ponadto sama tolerancja została opisana pod względem historycznym, zaczynając od starożytności, a kończąc na współczesnej idei tolerancji. Następnie przedstawiono definicje tolerancji, gdzie podniesiona została ranga akceptacji, poszanowania i wyrozumiałości, ponieważ człowiek bez drugiego człowieka nie jest w stanie egzystować. Kolejną ważną kwestią podjętą w tekście są regulacje prawne w zakresie gwarancji oraz granic wolności wyznania i sumienia.