Konflikt między zaufaniem a nieufnością do informacji internetowej i pochodzącej z mediów tradycyjnych - Pasek, Anna (Rzeszowskie Studia Socjologiczne, 2018)
Konflikt między zaufaniem i nieufnością to tylko jedna z możliwych sytuacji zachodzących między informacjami pochodzącymi z mediów tradycyjnych i internetowych. Innym przykładem może być ograniczona mowa ciała w przekazie pisemnym zarówno w prasie, jak i w internecie. Czy zatem możemy ufać lub nie ufać informacjom? Pytanie to pojawia się dosyć często w odniesieniu do mediów tradycyjnych i internetowych. Te techniki przekazywania informacji nie są opozycyjne. One wzajemnie się dopełniają. Wynika to z faktu, że 50 lat terminem „media” określano radio czy telewizję. Rozwój techniki przyczynił się do tego, że w kolejnych latach termin ten rozszerzył zakres swojego znaczenia o inne media masowe, np. stronę internetową. Co za tym idzie – dynamika procesów zachodzących między ludźmi, związanych m.in. ze zmian sposobu komunikacji i przekazywania informacji, może być źródłem konfliktu, zaś działania, jakie podejmuje człowiek (ufa lub nie ufa), zależą od tego, jak ważny jest dla niego przedmiot konfliktu. Przykładowo możne się dystansować od telewizji publicznej, uważając, że kłamie lub wprowadza w błąd, ale równocześnie w pełni obdarzać zaufaniem telewizję w przypadku takich informacji, jak pogoda, wyniki gier liczbowych czy meczów piłkarskich. Warto zatem podkreślić, że zaufanie i nieufność to zachowania (postawy) niestopniowane. W praktyce społecznej jednostki, kasty, środowiska, poszczególne grupy społeczne darzą różnym zaufaniem określone media i instytucje społeczne. Za cel artykułu przyjęto opis konfliktu między zaufaniem a nieufnością do informacji internetowych i pochodzących z mediów tradycyjnych. Postawiono hipotezę, że między informacją internetową a tradycyjną istnieje konflikt. Do weryfikacji postawionej hipotezy wykorzystano przegląd literatury przedmiotu oraz analizę SWOT.