Recenzja książki Sam Quinones, Dreamland. Opiatowa epidemia w USA, Wydawnictwo Czarne, Wołowiec 2018, 516 ss. - Zalewski, Adam (Rzeszowskie Studia Socjologiczne, 2018)
W Stanach Zjednoczonych nadużywanie leków przeciwbólowych z grupy opioidów, takich jak OxyContin czy Vicodin, stało się na przełomie XX i XXI w. prawdziwą plagą wśród młodzieży. Środki wydawane legalnie na receptę, zwiększając tolerancję organizmu, torowały drogę młodych osób do silniejszych opiatów – przede wszystkim heroiny. Lekarze, rodzice, dzieci – nikt nie spodziewał się, że wszyscy oni będą odpowiedzialni i zapoczątkują największą plagę narkotykową w amerykańskiej historii, podczas której w krytycznym momencie więcej ofiar śmiertelnych będzie wynikało z przedawkowania narkotyków niż z wypadków drogowych. Szybko uzależnią się wszystkie grupy społeczne, w tym te, u których do tej pory problem był marginalny – „dzieci z dobrych domów”, które w nowych samochodach rodziców lub w swoich pięknych, przestronnych pokojach będą umierały ze strzykawką wbitą w rękę. Jak zaznacza autor, „dzieci najbardziej uprzywilejowanej grupy społecznej w najbogatszym kraju w historii świata uzależniały się i umierały na skalę niemal epidemiczną od środków, które przede wszystkim miały służyć uśmierzaniu bólu”. Wiele lat minęło, zanim rodzice zaczęli przyznawać się do pomyłek ich dzieci, a lekarze – do błędnego myślenia o nieuzależniającym charakterze zwodniczej molekuły morfiny. Żadnej epidemii nie towarzyszyła do tej pory tak ogłuszająca cisza...