Rodzina niepełna jako specyficzny typ rodziny - Drozd, Natalia (Rzeszowskie Studia Socjologiczne, 2018)
Rodzina jest jedną z głównych grup społecznych, na których opiera się całe społeczeństwo. Jest miejscem, w którym jednostka zaspokaja podstawowe potrzeby, m.in. potrzebę bezpieczeństwa i przynależności. Dodatkowo rodzina pełni szereg funkcji, dzięki którym następuje wychowanie młodego pokolenia i przyswajanie przez nie niezbędnych wartości oraz wzorców postępowania (internalizacja i kulturalizacja). Współczesność charakteryzuje się dynamicznymi przemianami, które w znacznym stopniu obejmują również rodzinę. Zmiany te dotyczą nie tylko poszczególnych ról członków rodziny, ale także jej struktury wewnętrznej. W związku z tym coraz częściej można zaobserwować rodziny niepełne, które charakteryzują się brakiem jednego z rodziców na skutek różnych przyczyn. Znaczna ich część to rodziny samotnych matek, ale zdarzają się również takie, w których to ojciec sprawuje pieczę nad potomstwem. Z dostępnych danych wynika, że w Polsce w ciągu kilku lat niebagatelnie wzrósł udział rodzin niepełnych w rodzinach ogółem. Wpływ na to mają m.in. zmiany stanowisk członków społeczeństwa w wielu sprawach, w tym również związanych z zakładaniem rodziny, zawieraniem małżeństw oraz prokreacją. Zważywszy na to, obserwuje się też upowszechnienie takich zjawisk, jak urodzenia pozamałżeńskie lub nietrwałość związków małżeńskich skutkująca rozwodem.