Samobójstwa: charakterystyka, uwarunkowania, zapobieganie – prze- gląd danych - Dudek, Magdalena (Rzeszowskie Studia Socjologiczne, 2018)
Problem samobójstw istnieje od czasów starożytnych. Ludzie podchodzą do tego zjawiska w sposób zróżnicowany zależnie od kultury, kraju lub religii. Akt samobójczy jest jedną z najczęstszych przyczyn śmierci na świecie zaraz po wypadkach drogowych1. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) średnio co 1 minutę dochodzi do zgonu w wyniku samowolnego odebrania sobie życia, a co 3 sekundy ma miejsce jedna próba samobójcza. Niestety problem ten dotyczy również Polski oraz innych krajów Europy i świata2. Więcej prób samobójczych odnotowuje się w miastach (ponad 56%), a na wsi 44%. Największą liczbę prób samobójczych zanotowano w województwie śląskim (1436), natomiast najmniejszą – 244 osoby – w województwie opolskim3. Tego smutnego i zarazem tragicznego zjawiska ludzie dopuszczają się w różnym wieku. Najtrudniej jest się pogodzić rodzinie z utratą najbliższej osoby; zdarza się, że samobójcy nie zostawiają listu pożegnalnego i rodzina pozostaje nieświadoma, dlaczego doszło do tego aktu.