Wielofunkcyjność wsi i rolnictwa w świetle koncepcji zrównoważonego rozwoju gospodarczego - Surdacka, Ewelina (Rzeszowskie Studia Socjologiczne, 2018)
Rolnictwo to dominujący kierunek działalności na terenach wiejskich większości regionów Polski. Należy zaznaczyć, iż z uwagi na złą sytuację dochodową rodzin wiejskich, jak również występujące bezrobocie coraz częściej przez rolników bądź innych mieszkańców wsi niezwiązanych z rolnictwem podejmowane są różne pozarolnicze rodzaje działalności, co coraz wyraźniej zaznacza wielofunkcyjny charakter obszarów wiejskich. Oznacza to, że dotychczasowa funkcja produkcji rolnej jest uzupełniana innymi funkcjami pozarolniczymi. Należy zaznaczyć, iż po 1989 r. przeobrażenia, jakie dokonały się w Polsce, stworzyły warunki do rozwoju indywidualnej przedsiębiorczości gospodarczej także na obszarach wiejskich w postaci sektora działalności prywatnej. Zmiany systemu zarządzania gospodarką były reakcją na dostrzeżenie ówczesnego modelu rozwoju. Unia Europejska promuje wielofunkcyjny model rozwoju wsi. Program Agenda 2000 wskazuje, że różnica między europejskim rolnictwem a głównymi konkurentami Europy polega na odejściu od monofukcyjności rolnictwa. Istotną rolę odgrywa tu natomiast wielofunkcyjność wobec gospodarki, środowiska i społeczeństwa.