Rola interferencji gramatycznej w nauczaniu konstrukcji there to be - Dick-Bursztyn, Marta (Słowo. Studia językoznawcze, 2010)
Głównym celem pracy jest omówienie zagadnienia interferencji gramatycznej w nauczaniu konstrukcji there to be oraz określenie statusu tego problemu w nauczaniu języka angielskiego w ogóle. Autorka formułuje teoretyczną hipotezę dotyczącą badania przeprowadzonego wśród grupy uczniów polskich liceów. Zaprezentowano uzyskane dane, przeanalizowano je, co doprowadziło do wyciągnięcia ostatecznych wniosków oraz przedstawienia zaleceń.