Semantyka leksemu „kobieta” w ukraińskiej prozie XX wieku - Suprun, Volodymur Myckolajovych (Słowo. Studia językoznawcze, 2013)
Artykuł odnosi się do znaczenia leksemu „kobieta” w ukraińskiej prozie XX wieku. Szczególny nacisk położono na wiek kobiet jako podstawowe kryterium pozwalające wyodrębnić cztery grupy bohaterek występujących w utworach najwybitniejszych pisarzy analizowanego okresu. Na podstawie podziału utrwalonego w folklorze i mitologicznym wyobrażeniu o cykliczności życia, jakim jest zmiana pór roku, wyróżniono i scharakteryzowano następujące grupy wiekowe, które składają się na semantykę leksemu „kobieta”: dziewczynki, dziewczyny, starsze kobiety, baby (stare kobiety). Charakterystyka każdej grupy opiera się na przykładach wybranych z najlepszych utworów literatury ukraińskiej.