Pojęcie gwiazdy w językowym odbiorze polskich nastolatków - Paduch, Marek (Słowo. Studia językoznawcze, 2013)
Niniejszy artykuł jest próbą przedstawienia językowego obrazu pojęcia ‘gwiazda’ w rozumieniu polskich nastolatków. Z racji faktu, że kultura wpływa na myślenie i język danej grupy etnicznej, wydaje się oczywiste, że kultura globalna, a ściślej mówiąc – trendy postmodernistyczne i amerykański show business, wywierają niebagatelne piętno na zachowania językowe młodych ludzi w Polsce, a przez to na ich postrzeganie i konceptualizację pojęcia ‘gwiazda’. Konsekwencją tegoż zjawiska jest istnienie w nowoczesnej kulturze polskiej dwóch wizerunków analizowanego pojęcia: prawdziwej gwiazdy i pseudogwiazdy.