Metonimiczne operacje w przysłowiach z nazwami miejsc - Kochman-Haładyj, Bożena (Słowo. Studia językoznawcze, 2024)
W przypadku motywacji przysłów w semantyce kognitywnej pojawiają się dwie kontrastujące perspektywy. Z jednej strony, przysłowia są postrzegane jako metaforycznie uwarunkowane – ze względu na działanie metafory ogólne to konkretne , a z drugiej, z uwagi na ich konceptualny charakter, mogą być interpretowane jako metonimiczne – wizualizując ogólną konceptualną metonimię konkretne to ogólne. W artykule wzięto pod uwagę metonimiczne konceptualizacje zawarte w przysłowiach pochodzących z różnych języko-kultur, które zawierają nazwy miejsc. W analizowanych przykładach zidentyfikowano następujące typy metonimii: miejsce to mieszkańcy (np. It takes a whole village to bring up a child [dosł. Potrzeba całej wioski, żeby wychować dziecko]), miejsce to instytucja (np. The nearer the church, the farther from God [dosł. Im bliżej kościoła, tym dalej od Boga]), miejsce to wydarzenie (np. Every man meets his Waterloo at last [dosł. Każdy człowiek w końcu spotyka swoje Waterloo]), miejsce to aktywność wykonywana w danym miejscu (np. What happens in Vegas stays in Vegas [dosł. Co się dzieje w Vegas, zostaje w Vegas]), miejsce to produkt wykonany w danym miejscu (np. China and reputations are alike: easily cracked but not easily mended [dosł. Chiny Porcelana i reputacja są do siebie podobne: łatwo je złamać, ale niełatwo je naprawić). Materiał badawczy służy ponadto jako medium do ukazania mechanizmu zarówno wewnętrznej, jak i zewnętrznej metonimii, jak również innych procesów kognitywnych, takich jak łańcuch metonimiczny, metaftonimia i metafora orientacyjna.