Wywoływanie chorób przez czarownice – poglądy uczestnika procesów czarownic (przypadek Czarownicy powołanej) - Kochan, Anna (Tematy i Konteksty, 2021)
Artykuł poświęcony jest poglądom autora Czarownicy powołanej - uczestnika procesów czarownic, prawdopodobnie duchownego - na temat wywoływania chorób przez podsądne („powołane”). Autor nie kwestionował istnienia czarownic, czarostwa i czarnoksięstwa, nie miał również wątpliwości, że choroby i klęski żywiołowe można sprowadzać poprzez działania magiczne, uważał nawet, że szkodzenie ludziom jest „czartowskim obowiązkiem” czarownicy. Obawiał się jednak pochopnego skazywania i karania guślarzy, którzy z uprawianiem czarnej magii nie mają nic wspólnego. Prowadzone przez niego rozważania i użyta argumentacja wskazują, że pomimo przekonania autora o istnieniu wiedźm i ich umiejętności wywoływania chorób Czarownica powołana jest utworem nadzwyczaj postępowym, o czym świadczą dylematy prawnika, a nie obawy duchownego.