Trąd w porządku teologicznym Zwiastowania Paula Claudela - Kucab, Mateusz (Tematy i Konteksty, 2021)
Artykuł analizuje zagadnienie trądu jako znaku przyjęcia woli Bożej, która wypływa z porządku wiary i jest daleka od racjonalności. Zarażenie się chorobą przez główną bohaterkę symbolizuje bezgraniczne zaufanie Opatrzności i uznanie jej życiowego powołania. Chociaż dolegliwość jest źródłem wykluczenia i strachu ze strony wspólnoty, dla dziewczyny jest wyrazem miłości i zaszczytem uczestniczenia w planie Stwórcy. Trąd, wywołujący wielkie epidemie średniowiecza, jest ważny nie tylko dla dramaturgii, ale także dla ideologicznego znaczenia dzieła, czemu sprzyjają odniesienia do pism filozoficznych Paula Claudela.