Łyżeczki Menasa. O wierszu Hagia Sophia Andrzeja Buszy - Kisiel, Joanna (Tematy i Konteksty, 2020)
Wybitny wiersz Hagia Sophia Andrzeja Buszy wykorzystuje kontekst historyczny wczesnośredniowiecznego Bizancjum, aby opisać uniwersalną sytuację człowieka konfrontującego się z ideami Boga i boskości. Czytając ten wiersz, można doszukać się głębszego znaczenia symboli ukrytych pod bizantyjską oprawą; co więcej, taki proces pozwala na próbę rozszyfrowania tajemniczych inskrypcji wyrytych na srebrnych łyżeczkach Menasa, bohatera tego wiersza, w odniesieniu do tragedii ludzkiej wiary i zwątpienia, która nigdy nie straciła na znaczeniu. W rzeczywistości ten wiersz jest gorzką i osobliwą medytacją nad niepewnością tkwiącą w ludzkiej egzystencji i wątpliwą użytecznością darów Ducha Świętego.