Gdy „powieść pastoralna” staje się „klasyczną historią miłosną”. O adaptacji filmowej powieści Thomasa Hardy’ego "Z dala od zgiełku" w reżyserii Thomasa Vinterberga - Rokosz, Elżbieta (Tematy i Konteksty, 2020)
Artykuł stanowi omówienie najnowszej adaptacji filmowej powieści Z dala od zgiełku Thomasa Hardy’ego, wydanej w 1874 r., w kontekście wcześniejszych adaptacji filmowych powieści tego autora. Przedmiotem analizy są przede wszystkim modyfikacje wprowadzone w procesie adaptacji, a w szczególności te, które dotyczą postaci głównej bohaterki. W filmie z 2015 r., do którego scenariusz napisał David Nicholls, a który wyreżyserował Thomas Vinterberg, postać Bathsheby Everdeen uwspółcześniono, tak by była ona bardziej wiarygodną i ciekawszą dla współczesnego odbiorcy, a fabułę filmu skonstruowano w taki sposób, by bez modyfikacji głównych wydarzeń jej motywem przewodnim stała się historia miłosna, która w powieści Hardy’ego (tudzież we wcześniejszych jej adaptacjach) nie jest tak oczywista. Artykuł omawia sposoby, w jaki cele te osiągnięto.