Filozofia hermeneutycznego rozumu - Błaszczyk, Marek (Tematy i Konteksty, 2020)
W artykule została poddana ocenie monografia Krytyka hermeneutycznego rozumu. Preliminaria Andrzeja Przyłębskiego (Universitas, Kraków 2016). Autor porządkuje swój wywód wokół trzech celów. 1) omówienie głównych tez przedstawionych w książce; 2) przedstawienie je w szerszym kontekście współczesnej hermeneutyki oraz 3) zainicjowanie dyskusji nad problematyką filozofii hermeneutyki, jej statusem i podstawami teoretycznymi. W rozważaniach został położony nacisk na sposoby definiowania relacji między rozumieniem a wyjaśnieniem (ze względu na ich dialektyczne powiązania).