O "Rękopisie znalezionym w Saragossie" w perspektywie intertekstualnej raz jeszcze - Kowalewska, Danuta (Tematy i Konteksty, 2020)
Monografia Marii Janoszki zatytułowana Rękopis znaleziony w Saragossie Jana Potockiego oraz wybrane powieści XX wieku (Fowles-Rosendorfer-Gretkowska) to pierwsza próba zmierzenia się z zasugerowanym w tytule problemem. Janoszka stara się pokazać niezwykłą nowoczesność arcydzieła Potockiego. Bada intertekstualne relacje między Rękopisem a trzema powieściami XX wieku (Mag, Architekt ruin, Rękopis nieodnaleziony, czyli zalety szubienic). Autorka koncentruje się na kompozycji utworów, gatunkach i konwencjach literackich. Analizuje także konstrukcję bohatera i nowe przestrzenie. Książka jest dobrze udokumentowana i została napisana w ciekawy sposób, dzięki czemu monografia stała się zachętą do dalszych badań nad arcydziełem Potockiego, które jest powieścią pionierską i wciąż inspirującą.