Twardowski i Teresa - Szargot, Maciej (Tematy i Konteksty, 2020)
Monografia Alicji Mazan-Mazurkiewicz Liryka ks. Jana Twardowskiego. Spotkanie ze św. Teresą z Lisieux to lektura dzieł kapłana-poety przez pryzmat osoby oraz dzieła św. Teresy z Lisieux, zwanej „małą Teresą”. Mazan-Mazurkiewicz porównuje twórczość księdza i karmelitanki, a także ich osobowości i życiorysy (przede wszystkim duchowe). Praca wyróżnia się rzetelnością badawczą, wrażliwością i lojalnością wobec tekstu. Świadczą o tym chociażby świetne interpretacje wierszy (np. Niewidoma dziewczynka i Wierzę), a także tematy (telefon, pocałunek, para ...) i metafory.