Polscy emigranci w kinie europejskim – recenzja książki pt. "Polish Migrants in European Film 1918–2017" autorstwa Krisa Van Heuckeloma - Rokosz, Elżbieta (Tematy i Konteksty, 2020)
Artykuł jest recenzją monografii Krisa Van Heuckeloma poświęconej analizie obrazu polskich migrantów w kinie europejskim na przestrzeni stu lat – od 1918 do 2017 r. Autor omawia filmy, w których pojawili się w mniejszej lub większej roli imigranci z Polski, umieszczając je w szerszym kontekście społeczno-historycznym. Podział na poszczególne rozdziały jest powiązany z okresami, w których zmiany polityczne przekładały się zarówno na natężenie ruchów migracyjnych, jak i na profil imigrantów przybywających zza wschodniej granicy. Analizie poddano filmy, które powstały w krajach Europy Zachodniej, bardzo różnorodne gatunkowo, wykazując zmieniający się na przestrzeni omawianych stu lat obraz Polaków i ich roli w społeczeństwach, w których znaleźli się po opuszczeniu swojego kraju.