The Science of Polish Verse (?). Rzecz o teorii notacji poetyckiej Sidneya Laniera w kontekście współczesnych kulturowych teorii literatury - Ujma, Martyna (Tematy i Konteksty, 2021)
W artykule zaprezentowano koncepcję teoretycznoliteracką wypracowaną przez Sidneya Laniera w drugiej połowie XIX wieku w Ameryce. Przedstawiono założenia teorii notacji poetyckiej, rytmu pierwotnego i wtórnego oraz powiązania literatury z krajobrazem społecznym, czyli zagadnienia opisane przez Amerykanina w pismach The Science of English Verse oraz The English Novel. Rozważania zostały objęte ramą refleksji nad sposobem kształtowania współczesnego literaturoznawstwa kulturowego.