Wybór listów Ewy Felińskiej z lat 1840–1855 - Cwenk, Małgorzata (Tematy i Konteksty, 2012)
Artykuł pt. Wybór listów Ewy Felińskiej z lat 1840-1855 ogłasza i przypomina dzieje nieco zapomnianego zbioru korespondencji romantycznej pisarki i zesłanki. Wybór obejmuje dwa obszary życia i działalności Felińskiej. Losy zesłańcze, dokumentowane są niepublikowanymi listami do dzieci i różnych adresatów, zaś perypetie wydawnicze – wymienianymi z Adamem Zawadzkim. Codzienność zesłania w prezentowanej korespondencji pojawia się nader rzadko i na wyraźną prośbę adresata. Nie ma tu zesłańczej martyrologii. Jest natomiast fascynacja odmiennością kulturową. W listach do dzieci, uwaga skupia się na problemach, którymi dzieliły się w przesyłkach kierowanych do matki. Z bloku do różnych adresatów wyróżniają się listy: do Julii z Raciborowskich-Starorypińskiej (jako spisana, po powrocie z zesłania, relacja z wydarzeń mających miejsce po procesie konarszczyków) i kierowane do Adama Zawadzkiego (będące zapisem redakcyjnych prac nad dziełami wspomnieniowymi – Wspomnieniami z podróży do Syberii i Pamiętnikami z życia).