Nieznane juwenilia Kazimierza Wierzyńskiego - Truszkowski, Artur (Tematy i Konteksty, 2012)
Artykuł składa się z dwóch części. Jedną z nich stanowi publikacja dwóch nieznanych dotychczas w dyskursie literaturoznawczym wczesnych wierszy Kazimierza Wierzyńskiego – Śni mi się wiosna oraz Pójdę, ja pójdę, ogłoszonych drukiem na łamach jednego z poznańskich czasopism młodzieżowych. Na drugą część szkicu składa się rys historyczny czasopisma „Filareta” oraz analiza tekstologiczna utworów, w której autor dowodzi, iż pierwodruki wierszy Wierzyńskiego publikowanych w „Filarecie” należy uznać za przekazy nieautorskie. Całości dopełnia opis modernizacji, których dokonano podczas ustalania tekstu obydwu utworów.