O listach Jana Lechonia i Kazimierza Wierzyńskiego (Kilka uwag na marginesie przygotowania edycji krytycznej) - Dorosz, Beata (Tematy i Konteksty, 2012)
Artykuł przedstawia problemy, jakie stają przed edytorem, przygotowującym do wydania krytycznego dialog korespondencyjny między Janem Lechoniem i Kazimierzem Wierzyńskim (237 głównie rękopiśmiennych listów z lat 1941 – 1956), m.in. kwestia kompletności, datowania, odczytania autografu. Sygnalizuje niektóre z pojawiających się w listach wątków i problemów, podejmując wstępną próbę ich interpretacji w kontekście biografii obu autorów i wydarzeń historycznych (zwłaszcza doświadczenia emigracji). Zawiera nadto siedemnaście drobnych utworów poetyckich (wierszy, fraszek i żartów) pióra obu poetów, które odnaleźć można pośród innych treści na kartach tej korespondencji; odczytane z rękopisów i opracowane edytorsko, ukazują się po raz pierwszy w druku.