„Wolałbym nie” – szkolne życie poetyki - Skrzypczyk, Mirosław (Tematy i Konteksty, 2013)
Prezentowany artykuł podejmuje temat funkcjonowania poetyki w codziennej rzeczywistości szkolnej, przede wszystkim zaś skupia się na jej obecności w szkole ponadgimnazjalnej. Autor, opierając się na własnych doświadczeniach zauważa, że poetyka jedynie pozornie znajduje się w szkole w dobrej sytuacji, tak naprawdę jest podporządkowana schematycznej metodzie strukturalnej, która bardziej zniewala niż sprzyja pogłębionemu spotkaniu z tekstem. Autor artykułu proponuje zatem, by nauczyciel polonista nieustannie podejmował trud korygowania obowiązującego systemu i nie poddawał się narzuconym schematom myślowym i egzaminacyjnym.