Historyk literatury wśród gatunków mowy: Przypadek Stanisława Pigonia - Ziołowicz, Agnieszka (Tematy i Konteksty, 2022)
Artykuł dotyczy badań Stanisława Pigonia nad "żywym słowem" Adama Mickiewicza. Przedmiotem refleksji są dwa tomy "Dzieł wszystkich" Mickiewicza, opublikowane w roku 1933, zawierajace "Przemówienia" i "Rozmowy" poety. Celem interpretacji jest przede wszystkim opis metody naukowej zastosowanej przez Pigonia. Zagadnienie to zostało usytuowane w kontekście jego koncepcji literatury i dwudziestowiecznych badań nad oralnymi aspektami literatury. Oba tomy opubliowane przez uczonego zasługują na przypomnienie i uznanie, są bowiem oryginalnym polskim wkładem w tę dziedzinę naukowej refleksji. Pozwalają też spojrzeć na kulturę epoki romantyzmu przez pryzmat form i funkcji oralności i wzbogacają naszą wiedzą o osobowości Mickiewicza.