Reprezentatywność cech gatunkowych trawelogu w porównaniu z innymi gatunkami literackimi - Rozinkewycz, Natalia (Tematy i Konteksty, 2022)
Celem artykułu jest systematyzacja wiedzy współczesnych badaczy studiujących gatunki prozy wędrownej. Skupiono się na wyodrębnieniu bazowych cech charakterystycznych trawelogu przy porównaniu go z wyróżnikami innych gatunków, w których dominuje obraz wędrówki (eseje, przewodniki, szkice i in.). Wskazano różnice między literaturą wędrowną i geograficzną. Wydzielenie wspólnych i typowych cech różnych gatunków prozy wędrownej jest niezbędne do systematyzacji gatunków pokrewnych oraz rozumienia odmienności między nimi.