Szopka – między sacrum a profanum. Genologia widowiska - Nabiałek, Magda (Tematy i Konteksty, 2022)
W artykule podjęto próbę spojrzenia na szopkę w kontekście genologicznym. Celem autorki jest poszerzenie kontekstu odczytywania tej formy widowiska. Reprezentuje ona stanowisko polemiczne wobec jednoznacznego wiązania szopki z kulturą ludową. Zamiast tego proponuje przyjrzenie się jej w kontekście form takich jak mimy literackie, misteria, komedie dell’arte oraz niektóre widowisk masowych. Efektem tego typu rozważań ma być dostrzeżenie charakterystycznego, zdaniem autorki, dla szopki napięcia między misterium a farsą, sacrum a profanum.