Między piosenką poetycką a poezją śpiewaną – twórczość Mirosława Czyżykiewicza w perspektywie genologicznej - Brucki, Szymon (Tematy i Konteksty, 2022)
Celem niniejszego artykułu jest próba sklasyfikowania twórczości Mirosława Czyżykiewicza – wybitnego gitarzysty, kompozytora i wokalisty, jednego z najwyżej cenionych wykonawców piosenki poetyckiej i poezji śpiewanej w Polsce – oraz podanie w wątpliwość słuszności istniejącego w dyskursie naukowym podziału na wymienione wyżej gatunki. Jak się bowiem okazuje, autorska twórczość barda wymyka się znanej dotąd typologii, w myśl której obydwie te odmiany piosenki traktowane są jako odrębne zjawiska słowno-muzyczne. Tymczasem ich daleko idące podobieństwo, a właściwie brak dających się jednoznacznie określić różnic, nie pozwalają myśleć o nich jako o całkowicie odmiennych gatunkach.