Rozmowy istotne „wobec zgiełku spraw nieistotnych”. Genologiczne rozważania o książce Wiesława Myśliwskiego i Tomasza Bocheńskiego. Prolegomena. - Maroszczuk, Grażyna (Tematy i Konteksty, 2022)
Celem niniejszego opracowania jest genologiczna analiza duautorskiej książki Wiesława Myśliwskiego i Tadeusza Bocheńskiego Myśliwski-Bocheński. Rozmowy istotne w kontekście „nowej odsłony” „rozmów z pisarzem” w dobie kultury Internetu. Przewodnikiem po analizie jest pytanie, w jaki sposób publikacja ta podejmuje dialog z konwencją „rozmów istotnych” Stanisława Ignacego Witkiewicza, analityka dyskusji. Pytam o to, w jaki sposób rozmowy z Wiesławem Myśliwskim problematyzują refleksję na temat literatury i tradycji literackiej, narracji osobistej pisarza i sytuacji komunikacyjnej rozmowy. W dialogu Myśliwskiego i Bocheńskiego tradycja, pamięć literatury i stosunek do własnych wspomnień, staje się raczej układem domyślnym, który odbiorca powinien sobie uświadomić, jeżeli zechce zrozumieć sensy rozmowy prozaika i historyka literatury.