Analiza genologiczna podcastu kryminalnego na wybranych przykładach - Dul, Beata (Tematy i Konteksty, 2022)
Artykuł przedstawia analizę genologiczną dwóch wybranych podcastów kryminalnych o tematyce true-crime z wykorzystaniem narzędzi badawczych zaproponowanych przez Marię Wojtak (Wprowadzenie do genologii, Lublin 2019). Przedmiotem analizy jest nie tylko część tekstualna podcastu, ale również jego aspekt audialny. Autorka konkretyzuje terminologię dotyczącą podcastu oraz zarysowuje szerszą perspektywę do zbadania podcastu w kontekście genologicznym (jako pojęcia nowego i wciąż dynamicznie ewoluującego, pozbawionego wzorca gatunkowego) i jego korelacji w sferze medialnej.