Geneza horroru jako gatunku - Trofymenko, Anastasija (Tematy i Konteksty, 2022)
W artykule zbadano genezę gatunku horror w klasterze gatunków literatury grozy. Poddano analizie strukturę genetyczno-typologicznej ewolucji gatunku literatury grozy w literaturoznawstwie. Udowodniono, że horror – ze względu na jego specyfikę – odnieść należy do grupy tych gatunków, które realizowane są w literaturze na podstawie pamięci gatunku.