Czytając Znanieckiego i Carnapa : Studenckie lata Stefana Żółkiewskiego - Sidorowicz, Piotr (Tematy i Konteksty, 2022)
Artykuł jest próbą opisania pierwszych lat działalności naukowej Stefana Żółkiewskiego. Autor zaczyna od analizy obowiązków przyszłego badacza, szukajac jego pierwszych mistrzów. Analizuej również tezy zawarte w pracy magisterkiej Żókiewskiego aby zakończyc na opisie jego aktywności w Warszawskim Kole Polonistów. Autor arykułu próbuje wskazać na genezę cech Żółkiewskiego, które będą też charakterystyczne dla jego poźniejszej postawy: lewicowego światopogladu, zdolności organizacyjne, socjologicznego myślenia o literaturze i troski o stan humanistyki.