Krąg mitów arturiańskich w twórczości J.R.R. Tolkiena i A. Sapkowskiego - Kosiba, Jowita (Tematy i Konteksty, 2022)
Artykuł poświęcony jest funkcjonowaniu legend arturiańskich w twórczości J.R.R. Tolkiena i A. Sapkowskiego. Uniwersum "Wiedźmina", wpisane w mit arturiański, sprawia wrażenie zakorzenionego w długiej, wielowiekowej tradycji. Tolkien czerpał z legendy o królu Arturze i rycerzach Okrągłego Stołu, wykorzystując przede wszystkim wpisane w kulturę europejską odwieczne pragnienie nadejścia króla - odnowiciela. Najciekawszą kwestią jest odmienne podejście do legendy prezentowane przez obu pisarzy. Tolkien celowo pominął elementy "skażone" wpływami chrześcijańskimi, wydobywając czystą esencję pogańskiej celtyckości, rezygnując jednocześnie z inspiracji średniowieczną historią. Sapkowski, przeciwnie, otwarcie przyznaje się do fascynacji średniowieczną wersją mitu, apoteozując go w obu jego postaciach - pierwotnej i przefiltrowanej przez tradycję chrześcijańską.