“Jimmy mu nie zazdrościł. (Zazdrościł mu.)”: Społeczne i jednostkowe konsekwencje eugeniki liberalnej w trylogii MaddAddam Margaret Atwood - Kozioł, Sławomir (Tematy i Konteksty, 2024)
Artykuł interpretuje trylogię MaddAddam Margaret Atwood jako ważny, krytyczny głos w debacie dotyczącej eugeniki liberalnej, czyli genetycznego programowania dzieci, które jest regulowane wyłącznie poprzez rynkowe siły popytu i podaży. Argumentując, że trylogia Atwood wskazuje potencjalne efekty eugeniki liberalnej zarówno w zakresie funkcjonowania społeczeństwa jak i w przypadku jednostkowego poczucia tożsamości, artykuł odnosi się do teoretycznych tekstów z zakresu bioetyki, psychologii społecznej i antropologii, ale głównym źródłem argumentacji jest filozofia Jürgena Habermasa.