Cywilizacja Cypriana Norwida i Cień Edgara Allana Poego, czyli kilka refleksji o tym, czy Norwid mógł czytać Poego - Skalińska, Ewanglina (Tematy i Konteksty, 2024)
Celem artykułu jest prześledzenie związków i podobieństw intertekstualnych pomiędzy dwiema krótkimi formami prozatorskimi –Cywilizacją Cypriana Nor-wida i Cieniem Edgara Allana Poego. Uzasadnieniem tej próby komparatystycznej jest przypuszczenie, że podczas pobytu w Stanach (1852-1853) mógł Norwid czytać opowiadania Poego w oryginale.