„Gramatyka piękna”. O krytyce Jana Bielatowicza - Kisiel, Marian (Tematy i Konteksty, 2020)
W artykule poddano analizie krytyczne stanowisko Jana Bielatowicza, katolickiego pisarza i eseisty, który od II wojny światowej związany jest z polskimi pisarzami migrantami w Londynie związanymi z „Veritas”. Dokładniej rzecz ujmując, tekst ten skupia się na estetycznym aspekcie jego esejów i recenzji, których perspektywa opiera się na takich kategoriach jak talent, piękno, dobro i więź z życiem.