Strony życia – o Dworcu Gdańskim. Historii niedokończonej Henryka Daski - Szałasta-Rogowska, Bożena (Tematy i Konteksty, 2020)
Artykuł „Strony życia - o Dworcu Gdańskim. Historia niedokończona Henryka Dasko dotyczy autobiografii Henryka Dasko - pisarza, dziennikarza i działacza polskiej emigracji w Kanadzie. Książka powstała w tragicznych okolicznościach, gdy autor zmagał się z nieuleczalną chorobą, jest poświęcona dzieciństwu spędzonemu w komunistycznej Polsce, przymusowej emigracji w 1968 roku i latom życia w Kanadzie.