Od poezji okolicznościowej poświęconej najmłodszym do druków wróżebnych czasów stanisławowskich - Maksimowicz, Krystyna (Tematy i Konteksty, 2020)
Autorka recenzji omawia najnowszą książkę Bożeny Mazurkowej składającą się z ośmiu rozdziałów poświęconych problematyce polskiej poezji i prozy epoki oświecenia. Książka oparta jest na szerokim wachlarzu źródeł interpretowanych z różnych perspektyw analitycznych. Według autorki recenzji znaczenie książki wynika zarówno z zakresu podejmowanej tematyki (w tym rzadko omawianych aspektów życia publicznego i prywatnego pisarzy), jak i zastosowanych metod analizy tematu.