Anna Libera „Krakowianka”. Narodowość i regionalizm - Gracz-Chmura, Edyta (Tematy i Konteksty, 2012)
Anna Libera (1805-1886) to jedna z najbardziej niebanalnych postaci romantycznego Krakowa. Swoje życie podporządkowała dwóm pasjom – literaturze i działalności społecznej. Pisała utwory prozatorskie i dramaty, ale rozpoznawalna stała się przede wszystkim dzięki poezji, inspirowanej krakowską historią i miejscowym folklorem. Najpopularniejsze w jej dorobku pisarskim krakowiaki, czyli pieśni stylizowane na ludowe, oscylują wokół romantycznej narodowości i regionalizmu. Na forum publicznym Libera realizowała się także jako pierwsza emancypantka Krakowa. Swe postulaty wysuwała w licznych wystąpieniach, odezwach i rozprawach, w których domagała się poprawy losu kobiet. Większość pism Libery nie została jak dotąd wydana i spoczywa w rękopisach krakowskiej Biblioteki Czartoryskich.