Konopnicka w kręgu rodzinnym - Maciąg, Kazimierz (Tematy i Konteksty, 2012)
Recenzja: Maria Konopnicka, Listy do synów i córek, opracowała, wstępem i przypisami opatrzyła Lena Magnone, Warszawa – Instytut Badań Literackich Polskiej Akademii Nauk; Żarnowiec – Muzeum Marii Konopnickiej, Warszawa 2010, ss. 956. Autor przedstawia dzieje korespondencji Marii Konopnickiej oraz historię edycji tej części dorobku pisarki. Przedstawia zawartość recenzowanego tomu zawierającego listy skierowane do dzieci poetki oraz omawia jego układ oraz zasady edytorskie. Recenzent odnajduje specyficzne cechy korespondencji Konopnickiej, rozpatrując ją na tle epistolografii innych twórców. Listy najpopularniejszej poetki drugiej połowy dziewiętnastego wieku mają swoją specyfikę: wydając się z pozoru pozbawionymi emocji, ukrywają w sobie istotne informacje o życiu wewnętrznym ich autorki, są również niezastąpionym źródłem do poznania dziejów jej twórczości.