„Ofelia wędrowna” – bliżej twórczości Marii Komornickiej - Walęciuk-Dejneka, Beata (Tematy i Konteksty, 2012)
Recenzja: Piotr Odmieniec Włast (Marya Komornicka), Xięga poezji idyllicznej. Rzeczy francuskie, oprac. Barbara Stelingowska, przeł. Joanna Majewska, Warszawa 2011, ss. 150. Recenzja przybliża opracowaną przez Barbarę Stelingowską w 2011 roku w Warszawie edycję wierszy, którą pozostawił po sobie Piotr Odmieniec Włast czyli Maria Komornicka. Xięga poezji idyllicznej. Rzeczy francuskie gromadzi teksty obcojęzyczne wraz z dokonanymi przez Joannę Majewską ich przekładami na język polski. Recenzja zawiera krótki rys biograficzny poetki, odsłaniający jej dramatyczne życie przed załamaniem nerwowym oraz po nim. Ponadto dokonuje przeglądu dotychczasowych wydań tekstów, z pozostającej w rękopisie Xięgi poezji idyllicznej oraz przybliża badaczy, którzy w ostatnich latach zajmowali się życiem i twórczością Marii Komornickiej. Prezentuje samą edycję wierszy na podstawie Posłowia i Uwag od tłumacza, wpisując publikację w nurt studiów rozpatrywanych z punktu widzenia filozofii feministycznej i kulturowej.