Życie pośmiertne poetyki - Korwin-Piotrowska, Dorota (Tematy i Konteksty, 2013)
Artykuł stanowi omówienie współczesnych dyskusji, które toczą się wokół poetyki, dziedzictwa strukturalizmu oraz nowych kierunków badawczych. Stanowi zestawienie najważniejszych argumentów przeciw tradycyjnie pojmowanej poetyce – i próbę ich rozważenia oraz sproblematyzowania. Konkluzję stanowią propozycje dotyczące zmiany podejścia do zastanej terminologii, rozszerzenia zadań poetyki o aspekty praktyczne, a także zachowania wielotorowego rozwoju dziedziny.