Poetyka trzecia - Madejski, Jerzy (Tematy i Konteksty, 2013)
Autor przedstawia najnowszą książkę Ryszarda Nycza, Poetykę doświadczenia (Warszawa 2012), w kontekście wcześniejszych prac tego badacza. Sylwy współczesne (Wrocław 1984) uznaje za poetykę pierwszą. Były one próbą opisu zjawisk literackich, które pojawiły się w literaturze polskiej lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych XX wielu, a punktem orientacyjnym była dla nich estetyka wczesnego modernizmu. Poetyka druga to tom Literatura jako trop rzeczywistości (Kraków 2002), który stanowił opis literatury nowoczesnej (od połowy XIX wieku do końca XX). Poetka doświadczenia jest poetyką (trzecią): literatury nowoczesnej, nowoczesnego piśmiennictwa oraz humanistyczną (i dlatego, że zorientowaną kulturową, i dlatego, że wyodrębnia z uniwersum piśmiennictwa tekst humanistyki).