Czy można zapomnieć o poetyce? W badaniach nad literaturą dawną - Koehler, Krzysztof (Tematy i Konteksty, 2013)
W artykule autor rozważa zagadnienie aktu lektury i rozumienia tekstów dawnych. Wskazuje na nieodpowiednie (jego zdaniem zagrażające integralności i intencjonalności dawnego komunikatu) strategie lekturowe dawnej literatury czynione metodami czy stylistykami podpowiadanymi przez współczesne metodologie. Przedstawia niewystarczalność takiego podejścia, odwołując się do myśli Alsdaira MacIntyra, wskazującego na istotę myślenia historycznego w dziedzinie historii idei czy Quentina Skinnera, który podpowiada zadanie ukontekstowienia wypowiedzi poprzez analizę intencji i motywacji, uruchamiających dzieło. Autor, powołując się na badaczy, wskazuje na znaczenie poetyki jako jednego z narzędzi służących do zrozumienia intencjonalności aktów mowy i wypowiedzi epok dawnych. Podaje przykłady zastosowania czy użycia poetyki historycznej w procesie zrozumienia tekstów staropolskich.